Choć do rozpoczęcia nowego sezonu w Ogrodzie Botanicznym w Kielcach pozostało jeszcze wiele czasu, to jego pracownicy mają o tej porze roku dużo pracy.
Jeśli tylko pogoda pozwala, prowadzone są przede wszystkim prace porządkowe – mówi dr Agnieszka Pierścińska, zastępca kierownika placówki.
– Dokonujemy typowych zimowych cięć koron drzew, prześwietlamy uschnięte, ułamane gałęzie, ale również wykonywane są cięcia formujące, żeby nadać lepszą sylwetkę drzewom, koronom drzew oraz krzewom. Przycinane są też drzewka owocowe, które o tej porze można już przycinać, takie jak jabłonie, grusze, późne odmiany śliwy, czy też krzewy owocowe typu porzeczka i agrest. Rozpoczęło się również cięcie hortensji bukietowych i drzewiastych oraz traw ozdobnych, takich jak miskanty, rozplenice, czy prosa – wymienia.
Czyszczone są również budki lęgowe dla ptaków, a także wykonywane opryski profilaktyczne na drzewach owocowych preparatami z miedzią – dodaje dr Agnieszka Pierścińska.
– Są to takie preparaty, które mają uchronić drzewa przed chorobami grzybowymi. Poza tym, rozpoczynamy wysiewanie roślin na rozsady. Przygotowujemy młode rośliny do wysadzenia później do gruntu, ale najpierw musimy je wysiać z nasion. Z tego też powodu dużo wcześniej zaczynamy je tutaj hodować – tłumaczy.
W nadchodzącym sezonie planowane są nasadzenia w ramach kompensacji przyrodniczych. Pojawią się nowe drzewa i krzewy. Z powodów finansowych nie będzie prowadzona natomiast żadna duża, nowa inwestycja.
Sezon w ogrodzie botanicznym rozpocznie się tradycyjnym piknikiem 1 maja.
– Chcemy zorganizować te wydarzenia, które już się wpisały w harmonogram naszych działań. Odbędzie się zatem Święto Kielc połączone ze Świętem Róż, Geofestiwal Kielce, a także nasze pikniki, zarówno ten rozpoczynający sezon 1 maja, jak i kończący – Skarby Jesieni. Jeżeli nam zaowocuje winnica w tym roku, przewidujemy również winobranie w ogrodzie – wymienia.
W zeszłym sezonie Ogród Botaniczny w Kielcach odwiedziło ponad 50 tys. osób.