Najlepsi rzemieślnicy w regionie świętokrzyskim otrzymali nagrody podczas Gali Rzemiosła odbywającej się w Grand Hotelu w Kielcach. To nowa inicjatywa Izby Rzemieślników i Przedsiębiorców, której jednym z celów jest promocja lokalnych firm i zakładów produkcyjnych.
Profesor Jan Klimek, prezes Związku Rzemiosła Polskiego mówił, że po 1989 roku polskie rzemiosło przeszło bardzo duży kryzys.
– Przetrwaliśmy, ale dziś zadajemy sobie pytanie jaka będzie przyszłość. Ja jestem optymistą. Rzemieślnik stał się synonimem wysokiej jakości – stwierdził.
– Dzisiaj rzemiosło brzmi dumnie i rzemieślnik brzmi dumnie. Coraz więcej firm zaczyna przypominać sobie, że mamy lody rzemieślnicze, pieczywo rzemieślnicze, czy piwo rzemieślnicze. Słowo rzemieślnik nabiera dobrego znaczenia – dodał profesor Jan Klimek.
Wśród laureatów dzisiejszej gali była firma rodzinna Zychowicz Przetwórstwo Mięsa. Konrad Zychowicz przypomniał, że firmę założyła 35 lat temu jego mama, ale dzisiejsze czasy stawiają nowe wyzwania.
– Konsument jest bardzo dynamiczny, szybko się zmienia, ciągle potrzebuje wygody i trzeba z ofertą sprostać jego oczekiwaniom. To jest najtrudniejsze, ale prawdziwe rzemiosło zawsze się obroni. Trzeba liczyć na to, że klient doceni tradycję i jakość – stwierdził Konrad Zychowicz.
Gala Rzemiosła została zorganizowana przy wsparciu Narodowego Instytutu Wolności.