We Włostowie, w powiecie opatowskim, powstaje nowoczesna manufaktura mąki i kaszy. Będzie to pierwsza z kilku planowanych manufaktur w ramach nowego centrum przetwórczego. Każdy rolnik oraz inne zainteresowane osoby będą mogły przywieźć swoje surowce, przetworzyć je na mąkę lub kaszę, a następnie zabrać na własny użytek lub przeznaczyć na sprzedaż.
Manufaktura będzie wyposażona we wszelkie niezbędne urządzenia. W hali o wysokości stropu wynoszącej około czterech metrów zostanie zainstalowany nowoczesny młyn kompaktowy. Obok znajdą się maszyny do łuskania i kaszarnia, pozwalające na produkcję kaszy. Inwestycja ta nie ma charakteru przemysłowego – jej celem jest wsparcie lokalnych rolników i producentów.
– Manufaktura to ukłon w stronę miejscowych rolników oraz osób zainteresowanych przetwórstwem. Nie trzeba budować własnej instalacji w gospodarstwie, uzyskiwać pozwolenia sanepidu i innych zezwoleń. Rolnik będzie mógł skorzystać z budynku spełniającego normy dla żywności i wprowadzić swoją produkcję do obiegu – powiedział starosta opatowski Tomasz Staniek.
Projekt realizowany jest w ramach rządowego programu Polski Ład, a konkretnie z edycji przeznaczonej na rewitalizację terenów po byłych PGR-ach. Starostwo opatowskie uzyskało na ten cel dotację w wysokości niemal 4 mln zł, przy wkładzie własnym wynoszącym 5 proc. Wykonawca inwestycji został już wyłoniony, a projekt znajduje się w fazie przygotowań. Budowa ma rozpocząć się w lipcu tego roku, a jej zakończenie planowane jest na pierwszy kwartał 2026 roku. Manufaktura powstanie na terenach po byłej cukrowni.
Władze powiatu planują utworzenie kolejnych manufaktur, m.in. do przetwórstwa sera, mięsa, wędlin oraz alkoholi. Ich realizacja zależeć będzie od dostępnych środków finansowych.
Opłaty za korzystanie z manufaktury nie zostały jeszcze określone, jednak starosta zapewnia, że rolnicy mogą liczyć na preferencyjne stawki.