Święta Wielkanocne mogą być trudnym czasem dla naszego układu pokarmowego. Zapachem i smakiem kusi wiele potraw. Tymczasem spożycie w krótkim czasie nadmiernej ilości jedzenia nie jest zdrowe – przypomina Olga Chaińska, specjalista dietoterapii.
– Ważne jest byśmy nie biesiadowali, czyli nie siedzieli przy świątecznym stole od rana do wieczora, nie ruszając się. Do tego przecież dojdą ciężkostrawne potrawy, ciasta, więc nic dziwnego, że jeżeli pozwoliliśmy sobie na takie świąteczne obżarstwo, to potem mamy niestrawność, ból brzucha, wzdęcia, czy problem z zaparciami – mówi specjalistka.
By po świętach nie odczuwać dolegliwości żołądkowych, w trakcie świąt należy jeść niewielkie porcje, pić wodę, unikać potraw wzdymających oraz ograniczyć napoje gazowane – podpowiada Olga Chaińska.
– Do tego należy dołożyć aktywność fizyczną, czyli wyjść na spacer. Dzięki temu nasz przewód pokarmowy będzie pracował lepiej, lepsze będzie także trawienie. Możemy też napić się herbaty ziołowej, która także usprawni nasze trawienie – podpowiada Olga Chaińska.
Pomocne przy zjedzeniu zbyt dużej ilości jedzenia są także woda z cytryną, mięta, rumianek, ostropest, czy melisa.