W konkursie kulinarnym zorganizowanym w ramach Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków w Tokarni zwyciężył „Jaglany smakołyk”, czyli danie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Strawczynek”. Jury oceniło, że było to najlepsze z zaprezentowanych regionalnych dań świętokrzyskich.
Michał Bonarowski, członek jury wyjaśnia, że głównym kryterium tegorocznych zawodów była obecność nietypowych, regionalnych odmian znanych potraw.
– Przyznaliśmy nagrody tym potrawom, które były bardzo mocno inspirowane lokalnym folklorem, odznaczały się prostym sposobem przygotowania, a także zawierały w sobie w obecnych czasach rzadko spotykane składniki. Tego typu dodatkami są np. kasza jaglana czy starta w mąkę kasza gryczana, które w połączeniu z innymi produktami mogą dać interesującą kombinację smaków – tłumaczy.
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Klimontowianki” za pyzy po klimontowsku. Bożena Przybył, przewodnicząca koła mówi, że jej stowarzyszenie postawiło w tym roku na smak dzieciństwa.
– Po analizie doszliśmy do wniosku, że choć każdy ma swoje upodobania kulinarne, to najbliżej spełnienia tego kryterium są pyzy. Niestety, nie możemy zdradzić naszej tajnej receptury, mogę jedynie wyjawić, iż trzeba eksperymentować z różnymi odmianami ziemniaka i sprawdzić, które z nich dają najlepszy smak – mówi.
Świętokrzyski Festiwal Smaków to impreza dwudniowa. W niedzielę (4 maja) spotkanie rozpocznie msza święta o godz. 11.00 przy kościele z Rogowa. Następnie, aż do godziny 18.00 stoiskom kulinarnym będą towarzyszyć występy zespołów ludowych. Na scenie pojawią się m.in.: Bolechowiczanie, Kowalanki, Piekoszowianie i Cieślaneczki. A na stoiskach znajdziemy m.in. pierogi, kiełbasy, sery i chleb ze smalcem.
Świętokrzyski Festiwal Smaków odbywa się już po raz 9.

Pełna lista nagrodzonych:
1. miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Strawczynek”, danie: „Jaglany smakołyk”.
2. miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Klimontowianki”, danie: „Pyzie po klimontowsku”.
3. miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Ostojów”, danie: „Prażucha”.
Wyróżnienia:
-Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich 'W Dziurowie”, danie: „Goły ziemniaczane”.
-Koło Gospodyń Wiejskich „Przepióreczka”, danie: „Racuhy pod waniliową chmurką”.