Jadło czarownicy, a może szynka liściem wiśni dymiona? Wędzone smakołyki staną się głównym bohaterem niedzielnej imprezy (6 lipca) w Strawczynie, gdzie odbędzie się konkurs kulinarny o tytuł „Najsmaczniejszej potrawy powiatu kieleckiego”.
Konkurs od lat promuje tradycje kulinarne naszego regionu i pokazuje jak umiejętnie wyczarować przepyszne dania w oparciu o proste, lokalne produkty. Tomasz Dulny, wicestarosta kielecki przypomina, że konkurs odbywa się już po raz 18.
– Tegoroczny konkurs odbędzie się w ramach motywu przewodniego „Smaki wędzone… potrawy z dymem”. Do konkursu zgłosiło się 19 podmiotów, zarówno koła gospodyń wiejskich, jak i indywidualni mistrzowie patelni z naszego powiatu – mówi.
Na stołach pojawią się m.in.: golonka wędzona w kiszonej kapuście, szynka liściem wiśni dymiona, policzki wieprzowe z serowym placuszkiem, a nawet tajemnicze „jadło czarownicy”. Potrawy oceni komisja złożona z ekspertów pod przewodnictwem Mirosława Ciołaka, szefa kuchni Hotelu Red i członka Akademii Bocuse d’Or Poland. Pod uwagę brany będzie nie tylko smak, ale i estetyka podania.
Tomasz Dulny zapewnia, że ucieszeni powinni być także ci, którzy lubią bawić się przy muzyce.
– Odbędzie się XVIII Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych. Urozmaici on konkurs i zapewni głośną oprawę wydarzenia. Będzie smacznie i śpiewnie – przekonuje.
Wystąpi 6 zespołów, w tym Kapela Podlesie, Kapela Zespołu Pieśni i Tańca ze Strawczynka, Kapela z Kakonina, Kapela „Rykoszyn”, Kapela „Świętokrzyskie Nutki” i Kapela „Wierna Rzeka”.
Powiat kielecki tradycyjnie też wyda publikację z przepisami na potrawy, które wzięły udział w konkursie.
Początek wydarzenia o godzinie 14 na terenie Samorządowego Centrum Kultury, Sportu i Czytelnictwa w Strawczynie.