Stoiska pszczelarzy, kół myśliwskich oraz kół gospodyń wiejskich, a ponadto występy artystyczne na ludową nutę i góralski akcent w postaci gwiazdy wieczoru, czyli zespołu „Ciupaga”- tak wyglądać będzie dzisiejsze Powiatowe Święto Miodu i Dziczyzny, które odbędzie się na Placu Jana Pawła II w Sandomierzu.
Jak powiedziała Agnieszka Pawlikowska, prezeska Rejonowego Koła Pszczelarzy w Sandomierzu i szefowa świętokrzyskich struktur tego stowarzyszenia, na stoiskach myśliwych będzie można degustować dania z dziczyzny, a u pszczelarzy będą różne rodzaje miodu i produkty pszczele.
– Będzie np. pyłek, który jest bardzo bogatym źródłem białka, mikro i makro elementów oraz bogatym źródłem witamin, nie zabraknie propolisu. Będą również sprzęty pszczelarskie niezbędne do produkcji i konfekcji miodu – wymienia.
W tegoroczną edycję Święta Miodu i Dziczyzny włączył się Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który będzie propagował akcję pn. „Kupuj świadomie” .
– Można będzie degustować soki z regionalnych owoców, lokalne wypieki, sery i przetwory. Uważamy, że polskie produkty są bardzo ważne, bo polskie produkty, to polscy producenci – zaznacza Agnieszka Pawlikowska.
Powiatowe Święto Miodu i Dziczyzny rozpocznie w południe uroczysta msza w intencji pszczelarzy w bazylice katedralnej. O godzinie 13 nastąpi uroczysty przemarsz na Plac Jana Pawła II. W programie jest m.in. rozstrzygnięcie konkursu pszczelarskiego organizowanego przez Starostwo Powiatowe i Miasto Sandomierz oraz Urząd Marszałkowski w Kielcach. O godzinie 15 rozpocznie się blok muzyczny. Wystąpią: Zespół Ludowy „Powiślanie” z Koprzywnicy, „Żywiołowe Babki” z Gierlachowa, Zespół Sygnalistów Raróg z Tarnobrzega, Zespół „Gorzyczany” z Samborca i Zespół „Pół żartem”.
O godzinie 18 wystąpi gwiazda wieczoru zespół „Ciupaga” grający muzykę góralską, folkową i własne kompozycje.