Kilka srebrnych naczyń z I połowy XIX wieku – to jedne z najnowszych nabytków Muzeum Zamkowego w Sandomierzu. Eksponaty wzbogacą kolekcję będącą w zbiorach tej placówki, z zakresu dawnej kuchni królewskiej i rzemiosła artystycznego.
Wśród nowych przedmiotów jest m.in. waza z półmiskiem, paryska sosjerka z uchwytem zdobionym głową i skrzydłami łabędzia, legumiera oraz bomboniera datowana na lata 1809-1918, wykonana w paryskiej pracowni złotniczej. Składa się ona z trzech zespolonych ze sobą części: dwustopniowej wazki, pokrywy i wkładu ze szkła kryształowego.
Bomboniera to rodzaj pojemnika, który służył na przyjęciach do roznoszenia smakołyków i owoców w przyprawach korzennych, co miało ułatwić trawienie. Bomboniera była również używana jako prezent, wtedy jej zawartość zależała od tego, z jakiej okazji trafiała do obdarowywanego, np. podczas chrztu były to słodkości.
Renata Grzebuła, historyk sztuki z Muzeum Zamkowego w Sandomierzu powiedziała, że zakupiona bomboniera jest przedmiotem wysokiej klasy artystycznej, wykonanym z wielkim kunsztem.
– Stanowi doskonałe wzbogacenie zbioru sreber francuskich, jakie posiadamy w zbiorach, pochodzących z wytwórni w Paryżu. Jest ciekawym, wartościowym i pięknym elementem całej naszej kolekcji. Przedmiot wart jest uwagi ze względu na styl wykonania. W naszych zbiorach, jeśli chodzi o złotnictwo przeważają wyroby klasycyzujące i empirowe z XIX wieku. Sposób wykonania bomboniery i forma dekoracji doskonale łączy się stylowo z przedmiotami, które już posiadamy, a niektóre można oglądać na wystawie stałej pt. „Dawna kuchnia królewska – zbiory artystyczne. Rzemiosło – malarstwo od XVII – do XX wieku”-stwierdziła historyk sztuki.
Renata Grzebuła dodała, że bomboniera ze względu na swoją funkcję może stanowić uzupełnienie ekspozycji, także w kontekście dawnej obyczajowości i kultury stołu.
– Różnorodność tych przedmiotów, zarówno pod względem artystycznym jak i funkcjonalnym, ma na celu m.in. przekazanie naszym gościom jak bogaty asortyment posiadały warsztaty i firmy złotnicze, zwłaszcza w XIX wieku oraz jak wymagająca i rozbudowana była etykieta związana ze spożywaniem posiłków wśród elit i wyższych warstw społecznych – dodała.
Nowe nabytki trafią na ekspozycję w sandomierskim zamku prawdopodobnie w przyszłym roku.