Jesień to czas gromadzenia zapasów warzyw na zimę. Gdzie umieścić ziemniaki, cebulę, pietruszkę, selery, kapustę, marchew czy buraki, aby jak najdłużej zachowały świeżość i walory zdrowotne?
W Polsce najczęściej magazynujemy na okres jesienno-zimowy: ziemniaki, białą kapustę, marchew, cebulę, buraki, pietruszkę, selery czy pory. Gromadzenie zapasów na zimę uda się wówczas, kiedy warzywa będą zdrowe, a miejsca odpowiednio izolowane od niekorzystnych wpływów pogody, z odpowiednią temperatura i wilgotnością.
– Pamiętajmy, że warzyw przed magazynowaniem nie wolno myć. Jest kilka prostych metod, aby zmagazynować je na wiele miesięcy w taki sposób, by długo zachowały świeżość – mówi Edward Galus, doświadczony ogrodnik.
Warzywa można przechowywać nie tylko w chłodniach. – Od wieków najlepszym sposobem, aby warzywa długo zachowały świeżość jest umieszczenie ich w piwnicach, kopcach czy na strychach – radzi nasz ekspert.
W skutecznym przechowywaniu liczą się odpowiednia temperatura czy wilgotność, bo warzywa mają różne potrzeby dotyczące tych parametrów. Jeśli chodzi o wilgotność, najmniej potrzebują jej cebula czy czosnek, więcej kapusta, a najwięcej warzywa korzeniowe.
– Jeśli chodzi o temperaturę, marchewka, pietruszka, seler, buraki najlepiej znoszą temperaturę od 1 do 4 °C. Warto pamiętać, że cebula i czosnek powinny zaschnąć przed przechowywaniem. Potem wymagają małej wilgotności powietrza i temperatury w granicach od 1 do 7 °C. Cebule związane w pęczki, a czosnek w warkoczach możemy trzymać na przewiewnych strychach. Warzywa powinniśmy co jakiś czas sprawdzić, w jakim są stanie. Chore czy nadgniłe trzeba usuwać – radzi ogrodnik.
Warzywa można także dołować, czyli umieścić je w zadaszonych dołach, przysypanych warstwą ziemi.
Warzywa korzeniowe można także kopcować, co polega na ułożeniu ich luzem warstwami na powierzchni, a następnie okryciem warstwami słomy i ziemi.
Są też zwolennicy ziemianek, których ściany i dach powinny być zrobione z drewna lub betonu i okryte warstwą izolacyjną.
Piwnice i strychy, gdzie przechowywać można warzywa powinny być dobrze zaizolowane przed chłodem i woda. Piwnice powinny być nieogrzewane, a warzywa tak schowane warto przesypać piaskiem, aby nie traciły wilgoci. Podczas przechowywania na strychu bardzo ważne jest utrzymanie temperatury i niedopuszczenie do przemarznięcia warzyw.