Szydłowski ketchup śliwkowy to przysmak, który powstaje w województwie świętokrzyskim, w Szydłowie – niekwestionowanej stolicy śliwki w Polsce, gdzie klimat i gleby sprzyjają prowadzeniu sadów śliwkowych.
W gminie Szydłów znajdują się blisko dwa tysiące hektarów sadów śliwkowych, w których rocznie produkuje się około 20 tysięcy ton śliwek, czyli niemal 20 proc. produkcji śliwek w Polsce.
Znaną marką produkcji wyrobów ze śliwek jest Purple Valley, którą stworzyła Agnieszka Wierzbicka Baxter wraz z mężem. Jako kolejne pokolenie sadowników prowadzą oni dynamicznie rozwijającą się rodzinną firmę w Szydłowie, gdzie produkują między innymi Szydłowiankę, śliwkę w czekoladzie, Krówkę Szydłowską ze śliwką suszoną, Śliwkę Szydłowska w czerwonym i białym winie oraz Śliwkę Szydłowską w oliwie z ziołami.
Oryginalnym produktem z Purple Valley jest też Ketchup Szydłowski śliwkowy, nowa odsłona znanego, pomidorowego sosu. Dodatek śliwki nadaje całkiem nowy smak potraw znanych wcześniej z tego, że pasuje do nich tradycyjny ketchup. Jest lekko pikantny.
Przygotowany jest ze świeżych śliwek bez pestki, przecieru pomidorowego, dodatku cukru i przypraw według uznania. Przechowywać należy go w suchym i chłodnym miejscu, a po otwarciu przechowywać w lodówce.