Owoce i warzywa najlepiej kupować z pewnych i zaufanych źródeł, odpowiednio je przechowywać i przestrzegać higieny przy przygotowaniu posiłków. Dlaczego? Aby uniknąć niebezpieczeństwa zatrucia lub utraty zdrowia, ponieważ mają one tendencję pobierania i kumulowania szkodliwych substancji.
– Owoce i warzywa należy jeść codziennie, jednak nie wszystkie są bezpieczne dla naszego zdrowia. Szczególna troska o jakość produktów jest ważna zwłaszcza w żywieniu dzieci i osób starszych oraz przewlekle chorych, ponieważ zarówno owoce, jak i warzywa mają tendencję do nadmiernego pobierania i kumulowania metali ciężkich oraz azotanów i azotynów – mówi Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach.
Gdzie kupować bezpieczne dla zdrowia produkty?
– Aby zminimalizować ryzyko zatrucia zanieczyszczonymi warzywami i owocami, powinno się zwracać szczególną uwagę na miejsce ich pochodzenia. Najlepiej kupować sezonowe owoce i warzywa od zaufanych dostawców, a potem zadbać o odpowiedni sposób ich przechowywania i przygotowania – radzi Katarzyna Sowa-Cichecka.
O czym należy pamiętać i na co zwrócić szczególną uwagę?
– W Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach badamy owoce i warzywa pod kątem pobierania i kumulowania szkodliwych substancji i wiemy dokładnie co zawierają. Zalecamy więc przede wszystkim dokładne mycie i obieranie ze skórki. Na przykład ziemniaki kumulują w skórce najwięcej metali ciężkich. Radzimy też odcinanie zewnętrznych, tak zwanych starych liści kapusty czy sałaty, gdzie jest najwięcej azotanów oraz poddawanie warzyw obróbce termicznej, powinno się odlewać wodę z pierwszego wywaru warzywnego, ponieważ zawiera ona najwięcej azotanów.
Warto pamiętać również o odpowiednich warunkach przechowywania warzyw i owoców.
– Najlepiej przechowywać je w opakowaniach umożliwiających dostęp powietrza, w zacienionym i chłodnym miejscu. Bezwzględnie należy też przestrzegać higieny przy transporcie, przechowywaniu i przygotowywaniu posiłków – radzi Katarzyna Sowa-Cichecka.