Miód błękitny to nowość z Pasieki na Mokrych, prowadzonej przez Monikę Cejnuk. Niezwykły kolor uzyskany z dodatku spiruliny dodaje pszczelemu produktowi witamin i jeszcze więcej białka.
Błękitny miód wielokwiatowy miód uzyskuje dzięki niewielkiemu dodatkowi niebieskiej spiruliny, która jest sproszkowanym ekstraktem z niebieskich mikroalg i jest naturalnym barwnikiem spożywczym i suplementem diety. Jest bogata w antyoksydanty, witaminy i białko roślinne. Uznawana jest za superfood.
Jak mówi Monika Cejnuk, właścicielka Pasieki na Mokrych, błękitny miód smakuje tak samo jak żółty, a swoim kolorem dodatkowo zachęca dzieci do jego spożywania.
– Najmłodszym podoba się szczególnie dlatego, że kojarzy się z lubianymi przez nich Smerfami, niebieskimi ludzikami, bohaterami bajki.

Małżeństwo Michał i Monika Cejnuk swoją pasiekę prowadzą od 2014 roku. Jak mówią pszczelarze, w ich rodzinach nie było tradycji pasiecznych, ale oboje zainteresowali się branżą pszczelarską, a pan Michał do pracy z pszczołami gruntownie się przygotował.
Mąż ukończył technikum pszczelarskie w Sulejowie i wciąż pogłębia wiedzę czytając poradniki pszczelarskie i czasopisma branżowe. Jest również członkiem rejonowego koła pszczelarskiego w Piotrkowie Trybunalskim – informuje Monika Cejnuk.