Sezon sprzyjał wegetacji, bez względu na miejsce uprawy. Obrodziły zarówno pomidory uprawiane w ogrodzie, na balkonie czy tarasie. Działkowcy zbierali obfite plony do spożycia na bieżąco lub na przetwory – mówi Edward Galus, prezes Okręgu Świętokrzyskiego Polskiego Związku Działkowców.
Jak wyjaśnia doświadczony działkowiec, uprawa pomidorów jest bardzo prosta. Wystarczy słoneczne stanowisko, przepuszczalna gleba i dobrej jakości nasiona. Pomidory potrzebują tez dużo wody. W tym sezonie nie zabrakło ani ciepła, ani słońca, ani wody, więc pomidorowe zbiory imponowały.
– Już z myślą o przyszłorocznym sezonie, warto zaplanować najlepiej oceniane odmiany pomidorów pod katem miejsca ich uprawy. Bo inne sprawdzają się w doniczkach na balkonie, inne na grządkach – wyjaśnia Edward Galus.
Jakie odmiany wybrać?
Najlepsze zdaniem ekspertów odmiany balkonowe to:
- Maskotka – to niska, wiotkołodygowa, wczesna, idealna do pojemników, która rodzi wiele soczystych, słodkich okrągłych owoców.
- Ola Polka – to karłowa odmiana sztywnołodygowa o żółtych, smacznych, koktajlowych owocach.
- Alka – jest karłową, wczesną odmianą wiotkołodygowa o czerwonych, kształtnych i dużych owocach.
W skrzynkach i na tradycyjnych grządkach sprawdzą się:
- Oxheart – pomidor zwany „malinowym” lub „Bawolim Sercem” – to wysoka odmiana pomidora malinowego o wyjątkowo dużych i smacznych owocach.
- Faworyt – ma duże, mięsiste owoce dla miłośników klasycznego smaku.
- Betalux – to karłowa odmiana sztywnołodygowa, bardzo wczesna, o owocach bardzo smacznych, okrągłych, czerwonych.







