Białe i czarne, aromatyczne nasion sezamu to ceniony w kuchni dodatek do potraw. Sezam zawiera wapń, magnez, błonnik i zdrowe tłuszcze, dlatego od tysięcy lat używany w kuchni azjatyckiej i bliskowschodniej, a także w Europie. Z rybą stanowi doskonały i zdrowy duet, polecany przez ekspertów w dziedzinie żywienia.
Jak przygotować łososia w sezamowej panierce?
Składniki: 300 g fileta z łososi, 1 łyżka oleju sezamowego, 3 łyżki ziaren sezamu, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek do sosu, 1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania: Łososia oprószyć pieprzem i nasmarować olejem sezamowym. Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni i obtoczyć w nich łososia. Piekarnik nagrzać do 200 °C. Na blaszkę ułożyć łososia i wstawić do piekarnika na 15 minut. Przygotować sos cytrynowy łącząc oliwę z sokiem z cytryny. Na talerzu ułożyć łososia, polać sosem i posypać pieprzem.
Przepis: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.













