Choć grzybobranie ma wielowiekową tradycję wśród Polaków, warto pamiętać, że pomimo wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych, grzyby mogą stanowić pewne zagrożenie dla zdrowia człowieka wynikające z ich tendencji do pobierania i kumulowania zanieczyszczeń, w tym metali ciężkich. Gdzie bezpiecznie je zbierać?
– Przede wszystkim na grzybobranie należy wybrać się do miejsc oddalonych od szlaków komunikacyjnych, zakładów przemysłowych, terenów poprzemysłowych, ponieważ metale ciężkie kumulują się w glebie, a zanieczyszczenia mogą mieć nawet charakter historyczny, tzn. pochodzić z nieistniejących już od dawna fabryk, czy dróg, które zostały zlikwidowane, albo w związku z budową nowych z często uczęszczanych stały się lokalnymi – mówi Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach.
Jak radzi, trzeba unikać terenów poligonów wojskowych, zrekultywowanych terenów poprzemysłowych, w tym wysypisk śmieci, terenów dawnych bitew, okolic cmentarzy czy stacji paliw.
– Niestety gleby terenów leśnych są silnie zakwaszone, co sprzyja mobilności metali ciężkich w glebie, a tym samym z łatwością są one pobierane przez rośliny, w tym grzyby. Grzyby wykazują tendencję do akumulowania metali ciężkich w tkankach – większe stężenie pierwiastków w kapeluszu niż w trzonie – wyjaśnia Katarzyna Sowa-Cichecka.
W praktyce laboratoryjnej OSChR w Kielcach badaniom pod kątem zawartości metali ciężkich został poddany borowik szlachetny zebrany na terenie naszego województwa, w którym oznaczono wysoką zawartość ołowiu i kadmu – była około 10-krotnie wyższa od zawartości Pb i Cd niż w komunalnym osadzie ściekowym, który badany był równolegle. Dlatego włączając grzyby i owoce runa leśnego do codziennej diety warto mieć ten fakt na uwadze.
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20           
  
 












 
  
 
