Morele, także suszone, to owoce bogate w witaminy, minerały. Warto jeść, bo wspierają zdrowie oczu, skóry i układu krążenia. Można jeść na surowo, dodawać do deserów, ciast i mięs, jako dżemy, konfitury, a także susz. A jeśli dodać je do śniadania razem z płatkami owsianymi, orzechami i siemieniem lnianym – otrzymamy zdrowe i smaczne „trele-morele”.
Nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bo bogate w cenne witaminy A, C i z grupy B, minerały, takie jak potas czy żelazo – morele warto jeść przez cały rok. Jesienią i zimą nieocenione są te w formie suszu – radzą eksperci z Narodowego centrum edukacji Żywieniowej.
Składniki: 3 morele suszone, 2 czubate łyżki płatków owsianych, 1/2 szklanki chudego mleka, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżka orzechów włoskich, 60 g kaki, szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania: Do naczynia wlać mleko i podgrzać na małym ogniu. Dodać płatki owsiane z cynamonem. Gotować do miękkości. Wsypać zmielone siemię lniane i przełożyć owsiankę do miseczki. Pokroić na mniejsze obrane kawałki kaki, orzechy i suszone morele. Dodać je do owsianki.













