Kotlety ziemniaczane to nie tylko powrót do smaków dzieciństwa i dawnej wsi regionu kieleckiego, ale i najczęściej przygotowywana w okresie jesiennym, prosta i smaczna potrawa. Warto zaprosić ją na swój stół, bo ziemniaki są teraz najsmaczniejsze.
Przepis na to danie jest wiernie przekazywany w powiecie kieleckim z pokolenia na pokolenie, a sekret sukcesu tkwi w jego prostocie.
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 4-5 cebul, ok. 1,5-2 szklanek bułki tartej, 3 jajka, pieprz, sól, białko do obtaczania.
Sposób przygotowania: Ziemniaki przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, wystudzić i połączyć z ziemniakami, dodać jajka. Wyrobić i uformować ciasto wałkiem, lekko spłaszczyć i pokroić nożem na grubsze plastry. Roztrzepanym białkiem posmarować z obu stron, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z dowolnym sosem i surówką.
Przepis podał: Zespół Folklorystyczny „Brzezinianki” z Brzezin.













