Dziesięć kół gospodyń i gospodarzy wiejskich oraz jedno sołectwo biorą udział w gminnym konkursie kulinarnym na tradycyjny bigos. Zmagania odbywają się w Wilczycach, w powiecie sandomierskim. Komisja konkursowa wyłoni najlepsze danie, a jego wykonawcy otrzymają nagrodę rzeczową, ufundowaną przez wójta.
Przewodniczący komisji konkursowej Krzysztof Bidas z Dworku w Wilczycach powiedział, że tradycyjny bigos to taki, który powstał z kiszonej i słodkiej kapusty, powinien zawierać dobrą wędzonkę i kiełbasę. Musi być długo gotowany na wolnym ogniu, wtedy nabiera smaku – wyjaśnia.
Rafał Wnuk z Koła Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Zagrodach, zdradził sekret swojego przepisu na udany bigos. Jego zdaniem to połączenie dziczyzny z mięsem wieprzowym, którego musi być sporo, żeby danie nie było z samej kapusty.

Lidia Rutkowska z Gminnej Biblioteki Publicznej w Wilczycach powiedziała, że zmagania kulinarne są okazją do integracji oraz do wymiany doświadczeń pomiędzy kołami gospodyń wiejskich.
Wójt Robert Paluch stwierdził, że cieszy go wysoka frekwencja na tego rodzaju spotkaniach, bo to świadczy o kreatywności mieszkańców i potrzebie kultywowania dawnych tradycji.
Gminny konkurs kulinarny zorganizowano po raz trzeci.




















