Pietruszka, chrzan, jarmuż, brukselka, roszponka, natka pietruszki, pory rosnąć mogą na grządkach nawet późną jesienią i zimą. Niektóre mrozoodporne warzywa przetrwają w gruncie do końca zimy.
– Niektóre warzywa są odporne na mrozy, a przy łagodnej aurze na przykład natkę pietruszki można zbierać nawet zimą. Podobnie jest z porem. Takie zielone warzywa prosto z grządki zimą smakują najlepiej i tak jak w przypadku na przykład jarmużu po przemrożeniu zyskuje ich smak – mówi Edward Galus, prezes Okręgu Świętokrzyskiego Polskiego Związku Działkowców w Kielcach.
Co zostawić w ogródku na zimę? W gruncie mogą zimować także zdrowy pasternak, chrzan, topinambur, one również są odporne na niskie temperatury i mogą pozostać w ogródku. Podobnie jak skorzonera, salsefia – jadalne korzenie można wykopywać w trakcie zimy, po wcześniejszym zabezpieczeniu gruntu.
Wśród warzyw liściowych niskie temperatury bardzo dobrze znosi jarmuż. – Jarmuż jest nie tylko bardzo odporny na mróz, ale trzeba zaznaczyć, że przemrożenie bardzo poprawia jego smak. Zbiór może trwać od jesieni do wiosny. Przez całą zimę można także zbierać brukselkę, która jest bardzo odporna na mróz i znosi temperatury nawet do -15 stopni Celsjusza.
Jak dodaje doświadczony ogrodnik, umiarkowanie mrozoodporna jest roszponka, a jej zbiory można prowadzić przez całą zimę.
Aby utrzymać warzywa w dobrej kondycji warto zastosować na przykład ściółkowanie grządki jesienią materią organiczną, aby zatrzymać ciepło w glebie, okryć rośliny agrowłókniną lub słomą, aby chronić je przed wiatrem i mrozem albo uprawiać warzywa w zimnej szklarni lub pod folią, aby zapewnić im osłonę przed wiatrem i deszczem.













