Pasta z gotowanej i zmiksowanej ciecierzycy z dodatkiem ziół i przypraw to wartościowe źródło białka i błonnika, które znakomicie sprawdzi się jako dodatek do warzyw, pieczywa i innych dań. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej poleca taką pastę, czyli hummus, z dodatkiem marchewki i włoskich orzechów. Na tę porę roku to świetna kulinarna inspiracja.
Radzimy, jak przygotować taką pastę o kaloryczności 1 porcji wynoszącej 118 kcal, zawartości białka 3.5 g, tłuszczu 8 g i zawartości węglowodanów wynoszącej 7.5 g.
Składniki: 1 puszka ciecierzycy, 3 duże marchewki, 2 garście orzechów włoskich, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, pieprzu, po 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, kminku, 1 łyżka natki pietruszki.
Sposób przygotowania: Ciecierzycę odcedzić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą. Zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy z oliwek. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do ciecierzycy. Orzechy włoskie posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu. Wszystkie składniki dodać do pasty i starannie wymieszać.














