O skutecznym współdziałaniu naukowców, rolników i przedsiębiorców oraz doradców rolniczych, umożliwiającym wdrażanie innowacji sprzyjających rozwojowi rolnictwa w naszym regionie rozmawiano w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Innowacyjne projekty zrealizowane dotychczas przez grupy EPI w województwie świętokrzyskim oraz praktyki doradztwa rolniczego, które w ostatnich latach stały się kluczowe w systemie transferu wiedzy do rolników były tematem konferencji, która we wtorek, 25 listopada odbyła się w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Obecni byli rolnicy, doradcy rolniczych, brokerzy innowacji, członkowie Grup Operacyjnych EPI oraz naukowcy i przedsiębiorcy.
Jak powiedziała Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, specjalnie dla świętokrzyskich rolników zaprezentowano ciekawe rozwiązania i praktyczne rozwiązania w ramach różnych form wspólnego działania.
– To była okazja do dzielenia się doświadczeniami praktyków, ludzi, którzy zarządzają organizacjami rolniczymi, spółdzielniami rolniczymi, którzy mogą powiedzieć o swoich praktykach i podzielić się korzyściami, płynącymi w ramach tego skonsolidowanego działania w odpowiedzi na problemy, obserwowane na rynku rolnym. Korzyścią jest na przykład negocjowanie cen przez grupę producentów, która lepsze zdolności do sprzedaży swoich produktów.
Trzeba też mówić o ograniczeniu nakładów na środki do produkcji, ponieważ w ramach grup producenckich rolnicy mają zupełnie inną pozycję i przewagę do negocjowania cen na zakup środków ochrony roślin, nawozów, ponieważ na zamawiane duże ilości sprzedający i dystrybuujący mogą odpowiedzieć korzystnymi cenami. Możliwość utworzenia dużej partii produktów pozwala także na docieranie do sieci handlowych, ale i na możliwości eksportowe, bo takie ma właśnie nasze rolnictwo. Zależy nam, aby eksport stale się rozwijał, a poprzeczka jest wciąż wieszana wyżej. Trzeba powiedzieć wprost, że indywidualny producent absolutnie nie ma zdolności eksportowych. Trzeba mieć świadomość tego, że produkty rolne wytwarzane przez polskich producentów wyróżniają się dobrą jakością, dlatego warto konsolidować się i oferować produkty na rynkach polskim i zagranicznym – mówi Agnieszka Pietrzak.













