Farsz z kaszy gryczanej niepalonej i sernik w kratkę z Małyszyna – produkty pochodzące z gospodarstwa Wanilia i Migdały Małgorzaty i Rafała Zacharskich z Małyszyna Dolnego w powiecie starachowickim są już wśród produktów na szlaku kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków. W ocenie smakoszy, nie mają sobie równych.
– Nasz sernik w kratkę z Małyszyna wytwarzany wyłącznie z naturalnego sera i naturalnych składników i farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna, warto podkreślić że zdobywca nagrody Perła 2025 – najważniejszej w Polsce nagrody dla produktów regionalnych zyskały uznanie i miejsce na szlaku kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Sernik jest tak dobry, że palce lizać, a kasza nie ma sobie równych. Ogromnie cieszymy się z tego uznania – mówi Rafał Zacharski.
Kasza gryczana z gospodarstwa Zacharskich, w stu procentach ekologiczna, to doskonały produkt na farsz do pierogów czy krokietów. Co podkreśla gospodarz, kasza produkowana jest całkowicie bez dodatków chemii.
– Środków chemicznych nie dodajemy na żadnym etapie produkcji naszej kaszy. Od siewu do zbioru ta kasza nie widzi żadnych oprysków, nawozów. Jest zbierana dwuetapowo, czyli w pokosy. Po tygodniu zostaje zebrana kombajnem i trafia do małej lokalnej kaszarni, gdzie też zagwarantowaną mamy jej ekologię – mówi Rafał Zacharski.
Jak dodaje, miejsce wśród prawie 130 świętokrzyskich przysmaków na szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków to nie tylko docenienie wartości produktów rodziny Zacharskich, ale i gwarancja jakości przekładających się na sprzedaż.













