Liofilizowany, poddany fermentacji mlekowej czosnek to jeden z innowacyjnych produktów opracowanych i wdrożonych do produkcji przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Taki czosnek łączy prozdrowotne wartości tego warzywa i jego unikalne cechy żywieniowe.
– Czosnek, który nie ma sobie równych, jeśli chodzi o wartości prozdrowotne w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach stał się celem operacji polegającej na opracowaniu i wdrożeniu do produkcji liofilizowanych preparatów z czosnku, poddanego fermentacji mlekowej, i procesowi starzenia w kontrolowanych warunkach. W ten sposób powstał czosnek kiszony oraz czosnek czarny – wyjaśnia Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
W efekcie działań polegający na współpracy ŚODR, jako lidera Grupy, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego i Marcina Saltarskiego, rolnika z województwa świętokrzyskiego ma powstać linia technologiczna do produkcji suchych preparatów czosnkowych łączących prozdrowotne cechy czosnku.
– W przypadku czosnku kiszonego jest to obecność bakterii fermentacji mlekowej, a w przypadku czosnku czarnego – unikalne cechy żywieniowe i smakowe – wyjaśnia dyrektor Pietrzak.
Rozpoczęcie produkcji tych preparatów wymaga zaprojektowania linii technologicznej i opracowania parametrów procesu wytwarzania nowych produktów na bazie przeprowadzonych badań.













