O tej porze roku z lasu można przynieść jeszcze zieleniatki, czyli cenione za smak gąski zielone. Te późnojesienne grzyby o przyjemnym, mączny lub słodko-orzechowym smaku i delikatny zapachu znaleźć można głównie pod sosnami, na piaszczystych glebach jeszcze w grudniu. Zieleniatki to grzyby chętnie wykorzystywane w kuchni jako farsz do pierogów.
Klasycznym przykładem grzybów, kotre związane są z pierwszymi przymrozkami jest gąska zieleniatka, to jest rarytas, doceniany szczególnie przez znawców grzybów. Podkreśla, że trzeba wiedzieć, gdzie ich szukać – informuje Janusz Łuszczyńki, mikolog.
Składniki: 1 kg gąsek zielonek, 1 duża cebula, 1 łyżka tłuszczu do smażenia, 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić, poczekać aż wystygną i bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać grzyby, wymieszać i dusić pod przykryciem przez kilka minut.
Nadmiar płynu odparować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać bułkę tartą, aby wchłonęła sos – wówczas pierogi nie rozkleją się w gotowaniu. Przygotować ciasto na pierogi i ulepić pierogi.
Pierogi gotować w osolonej wodzie, a gdy wypłyną, wyjąć je z wrzątku i odcedzić. Można podawać z dowolną okrasą. Pysznie smakują z usmażonymi na chrupko skwarkami z boczku.
Przepis podała: Danuta Bartosz-Czuba z Lasów Państwowych.













