wtorek, 2 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Pierogi z farszem z zieleniatek

Marzena Smoręda
2025-12-02 10:01
2 min. czytania
A A
22.12.2023. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Wigilijne pierogi w wykonaniu ojców oblatów z Świętego Krzyża / Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce

Fot. Aleksandra Kwaśniewska - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

O tej porze roku z lasu można przynieść jeszcze zieleniatki, czyli cenione za smak gąski zielone. Te późnojesienne grzyby o przyjemnym, mączny lub słodko-orzechowym smaku i delikatny zapachu znaleźć można głównie pod sosnami, na piaszczystych glebach jeszcze w grudniu. Zieleniatki to grzyby chętnie wykorzystywane w kuchni jako farsz do pierogów.

Klasycznym przykładem grzybów, kotre związane są z pierwszymi przymrozkami jest gąska zieleniatka, to jest rarytas, doceniany szczególnie przez znawców grzybów. Podkreśla, że trzeba wiedzieć, gdzie ich szukać – informuje Janusz Łuszczyńki, mikolog.

Czytaj również

Sosna / Pixabay

Wieniec adwentowy 

2025-12-02
Jak prawidłowo zgłosić zdarzenie na numer alarmowy 112?

Jak prawidłowo zgłosić zdarzenie na numer alarmowy 112?

2025-12-02

Składniki: 1 kg gąsek zielonek, 1 duża cebula, 1 łyżka tłuszczu do smażenia, 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić, poczekać aż wystygną i bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać grzyby, wymieszać i dusić pod przykryciem przez kilka minut.

Nadmiar płynu odparować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać bułkę tartą, aby wchłonęła sos – wówczas pierogi nie rozkleją się w gotowaniu. Przygotować ciasto na pierogi i ulepić pierogi.

Pierogi gotować w osolonej wodzie, a gdy wypłyną, wyjąć je z wrzątku i odcedzić. Można podawać z dowolną okrasą. Pysznie smakują z usmażonymi na chrupko skwarkami z boczku.

Przepis podała: Danuta Bartosz-Czuba z Lasów Państwowych.


RADIO KIELCE - PROGNOZA POGODY WEDŁUG MARKA STEFAŃCA

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Sosna / Pixabay

Wieniec adwentowy 

2025-12-02
Jak prawidłowo zgłosić zdarzenie na numer alarmowy 112?

Jak prawidłowo zgłosić zdarzenie na numer alarmowy 112?

2025-12-02
05.12.2020. Kazimierza Wielka. Święty Mikołaj odwiedził dzieci w przedszkolu Sylabka. Towarzyszył mu poseł Michał Cieślak / Fot. Marta Gajda-Kruk - Radio Kielce

Dzień Świętego Mikołaja z atrakcjami dla najmłodszych

2025-12-02
02.12.2025. Radio Kielce. Rozmowa Dnia. Na zdjęciu: Agata Wojda - prezydent Kielc / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
WIDEO

Agata Wojda: ludzie nie chcą zbyt rewolucyjnych zmian

2025-12-02
RADIO KIELCE - POLECAMY

BLISKO NATURY. Wtorek, po godz. 12. Miniogródek na parapecie

2025-12-02
Powołania nowego selekcjonera. W kadrze jest trzech kielczan

Arkadiusz Moryto: są pewne ograniczenia

2025-12-01
01.12.2025. Kielce. Instytut Dizajnu w Kielcach. Konferencja prasowa / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Unikalna sztuka użytkowa na targach Hurty & Detale

2025-12-01
01.12.2025. Ostrowiec Świętokrzyski. Wypadek / Fot. KPP Ostrowiec

Zderzenie auta osobowego z karetką. Cztery osoby ranne

2025-12-01

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.