Już czas na zakup zielonego drzewka na święta Bożego Narodzenia. Na co zwrócić uwagę przy wyborze choinki i jaki gatunek najlepiej wybrać?
Wybór świątecznego drzewka to jedna z piękniejszych świątecznych tradycji, często łączących pokolenia. Niech więc najlepszym wyborem, będzie wybór wspólnego czasu do tego świątecznego zadania.
– Przy zakupie choinki przede wszystkim należy się kierować naszymi potrzebami. Jeśli chcemy, aby choinka długo trzymała igły, to jodła koreańska będzie jednym z najlepszych wyborów. Ma miękkie igły, piękny kolor i bardzo powolne tempo ich opadania – mówi Aleksandra Trzpiot, architekt krajobrazu z Trzpiot Company.
Jeśli zaś ktoś lubi klasyczny zapach świąt, to w tym przypadku należy wybrać świerk pospolity, który pachnie najmocniej, ale szybko opada. Z kolei świerk srebrny (kłujący) ma fantastyczny kolor i dużo lepiej trzyma igły niż pospolity.
Ważne jest też, aby odpowiedzieć sobie na pytanie, czy szukamy drzewka ciętego czy doniczkowego?
– Jeżeli mamy ogród, to drzewko doniczkowe, już ukorzenione. Takie wybierajmy, bo mamy pewność, że potem przyjmie się w ogrodzie. Możemy po okresie świątecznym przesadzić je do ogrodu, tworząc tam świąteczną, zieloną historię. Na pewno jest to bardzo ekologiczne i praktyczne rozwiązanie – radzi architekt.
Choinka cięta ma wiele zalet, ale i wad. – Jest na pewno lżejsza w transporcie. Ma zdecydowanie bardziej ograniczony czas eksponowania swojej zieleni niż choinka w donicy szczególnie ta ukorzeniona. Dobrze ją kupić najwcześniej na dwa tygodnie przed świętami, a najlepiej na tydzień, żeby we właściwym czasie cieszyć się jej najlepszą formą. Należy też pamiętać o częstszym podlewaniu – mówi Aleksandra Trzpiot.
Jeśli chodzi o trwałość drzewka w domu, to najdłużej w pomieszczeniu utrzymają się jodły.
– Jodła potrafi trzymać igły nawet ponad miesiąc, pod warunkiem, że nie urządzimy tropików w salonie choć i w takich warunkach radzi sobie całkiem nieźle. Na drugim miejscu świerk srebrny. To drzewko jest bardzo odporne, ma twardsze igły, przez co dłużej wygląda świeżo. Najkrócej trzyma się w domu świerk pospolity, ale za to ma ten najpiękniejszy zapach świąt, więc wiele osób wybiera go właśnie dla aromatu – wyjaśnia Aleksandra Trzpiot.
Warto jednak pamiętać, że choinka dłużej postoi, jeżeli nie wstawimy jej od razu do domu, lecz pozwolimy jej przejść stopniowy proces aklimatyzacji, nawet krótki. Warto najpierw przetrzymać ją 1-2 dni w chłodniejszym miejscu, jak garaż, klatka schodowa czy weranda, aby nie dostała szoku termicznego.
Kiedy najlepiej kupić choinkę? Wcześnie, żeby mieć wybór, czy później, żeby była świeża?
– Najlepszy moment to około tydzień przed wigilią, optymalnie dwa tygodnie wcześniej dla choinek ciętych i do miesiąca dla drzewek w donicy. Wcześniej często drzewka są dopiero co cięte albo – odwrotnie – za długo przechowywane. Najświeższe dostawy zwykle pojawiają się w drugiej połowie grudnia.
Przy zakupie warto sprawdzić:
- czy igły są elastyczne,
- czy gałązki nie są przesuszone,
- i czy pień wygląda świeżo,
- czy drzewko jest ukorzenione, czy świeżo wykopane – tłumaczy architekt krajobrazu.














