Wystarczy brokuł, ser feta, czosnek, oliwa i naturalny jogurt, aby przyrządzić zieloną zdrową zupę kremową.
Brokuły to warzywo z rodziny kapustnych to bardzo zdrowe i pożywne warzywo, słynące z dużej zawartości witamin C, K, A, z grupy B, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Można je jeść surowo, gotować na parze, blanszować, dodawać do sałatek i zup, którym nadaje intensywny zielony kolor. Do spożywania zupy z brokułu, wzbogaconej serem, jogurtem i warzywami zachęcają eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Składniki: 500 g brokułu, 1 por, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 l wody, 2 łyżki płatków migdałowych, 4 plastry sera feta, 4 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta soli, pieprzu, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie.
Sposób przygotowania: Pora lub cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wszystko wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek, dodać sól, ziele angielskie i liść laurowy. Oddzielić różyczki brokułu, dokładnie umyć i wysuszyć. Marchew obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra. Brokuł i marchew dodać do garnka i podsmażyć. Wlać wodę, przykryć garnek i poczekać, aż całość się zagotuje i warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupy wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksować blenderem ręcznym. Podawać z jedną łyżką jogurtu naturalnego i jednym plastrem sera feta. Posypać płatkami migdałowymi.













