Posiada bardzo cenne właściwości lecznicze i bardzo chętnie wykorzystywany jest w medycynie, kosmetyce i kulinariach. Cynamon, pozyskiwany z drzewa cynamonowego jest znany i doceniany od starożytności.
Jak wykorzystać w kuchni tą cenną roślinę? Między innymi w kuchni.
Herbatka cynamonowa jest podstawą słynnej herbaty indyjskiej chai, która zawiera mieszankę kardamonu, czarnego pieprzu, świeżego korzenia imbiru i goździków. Herbata cynamonowa przygotowywana jest przez zaparzanie lasek cynamonu lub mielonego cynamonu w gorącej wodzie. To herbata ziołowa, nie zawierająca liści z drzewa herbacianego. Ma korzystne wartości zdrowotne, między innymi pomaga w utracie wagi oraz wzmacnia odporność organizmu.
Jak ją przygotować?
Składniki: 1 duża laska cynamonu cejlońskiego, 250-300 ml wrzącej wody i ewentualnie słodzik.
Przygotowanie: Doprowadź wodę do wrzenia w garnku lub zagotuj w czajniku. Umieść laskę cynamonu we wrzącej wodzie i zmniejsz ogień do średniego. Parz przez 5-10 minut. Odcedź laskę cynamonu i połamane kawałki, posłodź odrobiną cukru, na przykład z agawy.














