W Busku-Zdroju odbyła się w poniedziałek (22 grudnia) miejska Wigilia zorganizowana z myślą o wszystkich mieszkańcach miasta i gminy. Uroczystość rozpoczęła się od przekazania Betlejemskiego Światełka Pokoju przez harcerzy z Buska-Zdroju, a następnie poświęcenia opłatków i wspólnej modlitwy.
Po części oficjalnej mieszkańcy mogli zasiąść do wigilijnego stołu. Na gości czekało bogate menu. Przygotowano m.in. około 2 tysięcy pierogów, blisko 40 kilogramów kapusty z grochem, 20 kilogramów sałatki jarzynowej, 400 pasztecików, 300 krokietów oraz 40 litrów barszczu czerwonego. Nie zabrakło także kawy, herbaty oraz ciasta.
Jak co roku jedną z potraw świątecznych przygotował buski radny Kamil Oliwkiewicz. Tym razem własnoręcznie ulepił ponad 100 uszek, co zajęło mu około pięciu godzin.
– Uszka z kapustą i grzybami leśnymi, dodałem też trochę pieczarek. Jestem zawodowym kucharzem, więc nie wyobrażam sobie, żebym czegoś nie zrobił sam. Mówią, że radni nic nie robią – ja robię uszka – mówił z uśmiechem, dodając, że żona wspierała go myślami.
Burmistrz Buska-Zdroju, Jerzy Szydłowski zaznaczył, że to już kolejna wigilia organizowana przez Urząd Miasta i Gminy.
– Najważniejsze, że potrafimy spotykać się wspólnie i dzielić miłością, wrażliwością oraz dobrocią. Czasem trudno znaleźć osobę, z którą można spędzić święta, dlatego takie miejsca i okoliczności służą temu, byśmy byli blisko siebie – podkreślał, składając mieszkańcom życzenia wzajemnej życzliwości.
Mieszkańcy podkreślali, że taka inicjatywa jest bardzo potrzebna.
– To bardzo dobra inicjatywa. Zawsze są osoby, które czują się samotne, nie mają z kim podzielić się opłatkiem, czy spędzić przedświątecznego czasu. Tutaj mogą pobyć razem. To miłe i warto to kontynuować – mówili uczestnicy.
Wigilijne spotkanie uświetniły występy artystyczne. Na scenie zaprezentowały się dzieci z Przedszkola nr 1 w Busku-Zdroju, kolędy zaśpiewał Wojciech Jackowiec – uczestnik telewizyjnego talent show Telewizji Polskiej oraz zespół z miejscowego Klubu Seniora.

























