Uprawy modyfikowane genetycznie mogą przyczynić się do obniżenia emisji gazów cieplarnianych w Europie.
Według naukowców z Uniwersytetu w Bonn (Niemcy) genetycznie zmodyfikowane rośliny mogą korzystnie wpływać na środowisko, a w szczególności na klimat. Wyniki badania sugerują, że jeśli Unia Europejska wprowadziłaby uprawy GMO na szeroką skalę, doszłoby do znacznego zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych.
Jak mówią badacze: „Niektóre rodzaje upraw genetycznie zmodyfikowanych, np. kukurydza i soja, są już powszechnie uprawiane w innych częściach świata, ale nadal dość rzadko w Europie. Głównymi przyczynami są kwestie akceptacji społecznej i przeszkody polityczne”.
Niemieckie szacunki sugerują, że szersze stosowanie upraw genetycznie zmodyfikowanych w UE mogłoby zapobiec uwolnieniu 33 milionów ton ekwiwalentu CO2, co odpowiada 7,5 proc. całkowitej rocznej emisji gazów cieplarnianych w UE z rolnictwa.