Czarka szkarłatna, zwana też austriacką, to czerwony grzyb, który pojawia się tylko zimą.
Edyta Nowicka z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu zwraca uwagę, że lasach nie ma już śniegu, ale jest dużo wilgoci. To umożliwia rozwój niektórych grzybów. Jednymi z nich są czarki. – Mają średnicę zaledwie kilku centymetrów, ale kolorem wyróżniają się z runa leśnego. Czarki nie wyrastają z ziemi, lecz rosną rozkładających się gałęziach drzew liściastych – tłumaczy.
Jak dodaje leśniczka, czarka rośnie w lasach od grudnia do marca, między innymi nad rzekami i na żyznych wilgotnych terenach. Co ciekawe niektórzy uważają, że można ją wykorzystywać w kuchni. – Marynowane zachowają swój piękny czerwony kolor, co może stanowić ciekawy dodatek do makaronów, czy sałatek – dodaje.
Od 2014 roku czarka szkarłatna i austriacka zostały wykreślone z listy gatunków chronionych. Uznawane są jako grzyby niejadalne.