Posiłki dla pacjentów ze Szpitala Świętego Leona w Opatowie będą przygotowywane w Ostrowcu. Przetarg na ich dostarczanie wygrał ostrowiecki Zespół Opieki Zdrowotnej.
Żywność z kuchni ostrowieckiego szpitala będzie dowożona do Opatowa od najbliższego wtorku, czyli od 1 lutego. Dziennie wydawanych będzie około stu śniadań, obiadów i kolacji.
Szpital w Ostrowcu ma dwa samochody, które spełniają wymogi sanepidu i mogą służyć do przewożenia żywności. W planach jest zakup kolejnego pojazdu, placówka chce także skorzystać ze środków zewnętrznych przy doposażaniu kuchni. W ramach porozumienia z Powiatowym Urzędem Pracy dodatkowe trzy osoby zostaną zatrudnione w szpitalnej kuchni w Ostrowcu, która będzie funkcjonować w systemie trzyzmianowym.
Obecnie kuchnia przygotowuje około tysiąca posiłków dziennie. Trafiają one do pacjentów Zespołu Opieki Zdrowotnej w Ostrowcu oraz do spółki Carint, zajmującej się leczeniem schorzeń serca. Stawka żywieniowa dla jednego pacjenta to 20 zł.