Trwają przygotowania do II Jarmarku Bożonarodzeniowego w Pińczowie. Imprezą towarzyszącą będzie Festiwalu Smaku, a gościem honorowym będzie Łukasz Konik, jeden z prekursorów kuchni molekularnej w Polsce, znany widzom jako gość programów Pytanie na śniadanie czy MasterChef Junior.
Włodzimierz Badurak, burmistrz Pińczowa informuje, że podczas festiwalu zostanie przeprowadzony m.in. konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich. Celem jest m.in. promocja kulinarnego dziedzictwa ziemi pińczowskiej.
– Konkurs będzie polegał na przygotowaniu potraw z wykorzystaniem produktów zbożowych. Zorganizowane zostaną także warsztaty, które poprowadzą doświadczeni kucharze wśród nich Łukasz Konik – dodaje.
Panie z KGW wystartują w 3 konkurencjach: na najlepsze słodkie wypieki, słone i na najlepszy wypiek pieczywa. Na najlepsze koła czekają nagrody pieniężne od 500 do 3 tys. zł i nagrody rzeczowe.
Burmistrz dodaje, że tego dnia swoje wyroby ma zaprezentować blisko 30 wystawców m.in. koła gospodyń wiejskich, rzemieślnicy, rękodzielnicy, artyści czy stowarzyszenia.
– Będzie można kupić produkty świąteczne, rękodzielnicze i kulinarne. Zapraszamy też naszych wytwórców produktów lokalnych z terenu Ponidzia, którzy produkują sery, miody – dodaje.
Wydarzenie to uzupełni szereg atrakcji takich jak warsztaty, animacje i konkursy dla dzieci, na koncercie świątecznym kończąc.
Kiermasz odbędzie się 19 grudnia w hali widowiskowo-sportowej od godziny 9 do 18.00
Każdy kto chciałby zaprezentować swoje towary, musi to zgłosić do 10 grudnia. Zgłoszenia przyjmowane są w Pińczowskim Samorządowym Centrum kultury.