sobota, 26 lipca 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Kobiety też potrafią warzyć

Emilia Sitarska
2021-11-26 18:00
4 min. czytania
A A
unknown

unknown

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Tylko w 2016 roku powstało aż półtora tysiąca nowych piw rzemieślniczych – informuje Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Browarnictwo to najszybciej rozwijająca się dziedzina przemysłu spożywczego w Polsce. Od kilkunastu lat powstają tak zwane browary rzemieślnicze. Tworzone były najpierw na bazie starych lokalnych przedsiębiorstw, którymi nie były zainteresowane wielkie światowe koncerny. Coraz liczniejsze są jednak małe rodzinne firmy powstające od zera, które spełniają bardzo wygórowane oczekiwania polskich piwoszy.

Czytaj również

Połowa świętokrzyskich przedsiębiorców skorzystała już z wakacji składkowych w ZUS

Połowa świętokrzyskich przedsiębiorców skorzystała już z wakacji składkowych w ZUS

2025-07-26
Zabawa integracyjna i kino pod chmurką

Zabawa integracyjna i kino pod chmurką

2025-07-26

Warzenie piwa przeżywa renesans. Organizowane są konkursy, podczas których wysiłki pasjonatów-piwowarów oceniają profesjonalni sędziowie. W obu dziedzinach realizują się kobiety, choć nadal jest ich niewiele. Wśród nich jest Olga Zubrzycka – browarmistrzyni, sędzia piwny, autorka ponad 60 receptur nowych piw. Sama o sobie mówi, że jest typową „ziemniaczaną pyrą” urodzoną w Wielkopolsce. Jednak jej ojcowizna znajduje się w Kolonii Nadwiślańskiej w pobliżu Solca nad Wisłą. Tam pracuje nad założeniem swojego własnego browaru.

Z Olgą Zubrzycką rozmawia Emilia Sitarska 

Skąd wzięło się Pani zainteresowanie piwem?

– Miałam kiedyś pomysł na to, żeby otworzyć miejsce, gdzie będzie można degustować różne alkohole. Niewiele jednak wiedziałam o piwie, poszłam więc do szkoły browarniczej. Trafiłam do jednej z najlepszych na świecie szkół w Wielkiej Brytanii. Zachwyciła mnie kreatywność w tworzeniu receptury piwa. A w momencie dotknięcia pierwszej butelki z piwem, które własnoręcznie uwarzyłam, po prostu przepadłam. I tak już zostało. Zaczęłam tworzyć receptury, chyba udane, skoro mój limonkowy stout zdobył złoto na jednym z konkursów. Mężczyźni najczęściej robią piwa bądź neutralne, bądź męskie. A ja prócz takich piw, tworzę także całą gamę produktów dla nas kobiet, o unikatowych smakach i połączeniach. Na rynku mam więc przewagę.

Po co tworzyć piwo dla kobiet?

– Kobieta ze względu na swoją i budowę i fizjologię, ale również na to, że ma nieco inaczej niż mężczyzna rozmieszczone receptory smakowe, ma niejako inne potrzeby. To, co dla mężczyzny może wydawać się odpowiednio pikantne czy słone, dla kobiety najczęściej będzie stanowczo za ostre i przesolone. Jeżeli chodzi o piwo, kobiety powinny wybierać napój nieco mniej alkoholowy, ponieważ mają mniejszą masę ciała i zawartość w nim wody. Powinny wybierać piwa naturalne, które są bogate w enzymy, witaminy i mikroelementy wyrównujące wszelkie deficyty w żołądku i wątrobie. Piwa, które mają dużo owoców i zawierają antyoksydanty. Błędem jest picie piwa z dolanym sokiem owocowym, a jeszcze gorzej, cukrowym. Powinno się wybierać piwa od początku warzone z dodatkiem naturalnych owoców, nie tylko chmielu.

Polacy, tak jak Amerykanie czy Europejczycy z Zachodu, polubili piwa rzemieślnicze…

– Tendencja jest wzrostowa także dlatego, że największe browary rzemieślnicze, które rozpoczęły produkcję kilkanaście lat temu, już stały się browarami przemysłowymi. Rynek nie lubi próżni więc ciągle powstają nowe inicjatywy. A Polacy coraz częściej sięgają po piwa kraftowe. Uświadamiają sobie bowiem negatywne skutki po wypiciu najtańszych przemysłowych piw, po których, najzwyczajniej w świecie, źle się czują. Ciągle szukamy lepszej jakości, również piwa. Szukamy unikatowych smaków, chcemy bardziej degustować, doszukiwać się tych różnych chmieli, owoców. Zmienia się spożywanie piwa. Chcemy je odczuwać, wąchać, smakować. Co ciekawe, wolimy mniej alkoholowe, czy wręcz bezalkoholowe napoje, więc włączamy się w nową kulturę picia piwa. To lepsze i nowoczesne podejście do spożywania nie tyle alkoholu, ile właśnie charakterystycznego napoju. Zmieniają się oczekiwania, z czego ja, browarmistrzyni, bardzo się cieszę, bo rynek, który jest niezwykle dynamiczny, wymaga od nas podejścia absolutnie kreatywnego. Jeśli musiałabym warzyć przemysłowo w browarze tylko pięć piw przez cały rok, dzień w dzień, to byłabym bardzo smutną i niespełnioną browarmistrzynią. Dlatego zakładam własną markę.

Jest też Pani sędzią piwnym.

– Kubki smakowe odziedziczyłam pewnie po babci, bo gotowała przepysznie. Moje receptory czasami samą mnie jednak zaskakują połączeniami, jakie potrafię stworzyć. Stąd też się bierze uznanie w branży sędziowskiej. A nie jest to łatwa praca. Kilka dni przed sędziowaniem musimy zrezygnować z niektórych potraw czy produktów, aby nie zaburzać palety odczuwania smaków. Kilka godzin przed samą degustacją nic nie jemy, nie pijemy pewnych rzeczy, a degustacje często zaczynają się od wczesnych godzin porannych. Przede wszystkim nie można jeść rzeczy bardzo kwaśnych i pikantnych. Unikamy cytryn i innych cytrusów, papryczek chili, potraw porządnie doprawionych pieprzem. Spożywamy produkty, które są obojętne dla palety smaków, które jej w żaden sposób nie modyfikują. Każdy może to sam sprawdzić. Jeśli zjemy cytrynę i za jakiś czas zjemy na przykład fasolkę po bretońsku, to przekonamy się, że ta potrawa nie smakuje jak fasolka po bretońsku. To jest właśnie zmiana kubków smakowych, która wpływa na nasze odczucia sensoryczne. Jeśli chcemy sędziować i chcemy być w porządku wobec twórcy czy producenta danego produktu, musimy tę rolę potraktować bardzo poważnie. Jest to duża odpowiedzialność.

Dużo kobiet sędziuje?

Przy stoliku sędziowskim siedzi średnio dziesięć osób, w tym przeważnie jedna tylko kobieta. Ostatnio sędziowałam na konkursie „Best of London” w panelu ulubionych ciemnych piw. Sędziowałam również podczas konkursów, gdzie uczestnicy walczyli o możliwość pracy, czyli realizacji swoich receptur w komercyjnych browarach. W Polsce jest wiele takich wydarzeń, ale niestety mało się o nich mówi, musimy to wreszcie zmienić.

Polska znajduje się w światowej czołówce pod względem spożycia piwa. Jesteśmy na drugim miejscu, tuż po Czechach. Jesteśmy też największym producentem piwa w Europie po Niemczech i Wielkiej Brytanii.

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Połowa świętokrzyskich przedsiębiorców skorzystała już z wakacji składkowych w ZUS

Połowa świętokrzyskich przedsiębiorców skorzystała już z wakacji składkowych w ZUS

2025-07-26
Zabawa integracyjna i kino pod chmurką

Zabawa integracyjna i kino pod chmurką

2025-07-26
Yuma Tanigaki ze srebrem Uniwersjady

Yuma Tanigaki ze srebrem Uniwersjady

2025-07-26
Dwóch Turków zagra w Polonii

Dwóch Turków zagra w Polonii

2025-07-26
24.07.2021. Nadbrzezie. Staropolskie żniwa / Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce

W Sandomierzu odtworzą staropolskie żniwa

2025-07-26
Adam Kocerba – 55 lat z folklorem muzycznym Ziemi Świętokrzyskiej
ZDJĘCIA

Adam Kocerba – 55 lat z folklorem muzycznym Ziemi Świętokrzyskiej

2025-07-26
20.07.2024. Skotniki. Piknik połączony ze zwiedzaniem wystaw oraz zabytków. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Podwieczorek na dworze w Skotnikach

2025-07-26
22.08.2023. Radom. XVII Międzynarodowe Pokazy Lotnicze AIR SHOW Radom 2023 / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce

Pokazy lotnicze i loty balonem na lotnisku w Masłowie

2025-07-26

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.