Nawet 525 ton soków rocznie oraz około 2,5 tony suszu owocowego i warzywnego będzie produkowanych w inkubatorze przetwórczym, który powstał w Strzałkowie, w gminie Stopnica. Zakończyły się prace budowlane przy tej inwestycji, teraz czas na wyposażenie inkubatora.
Na tej inwestycji mają zarobić przede wszystkim rolnicy, sadownicy, koła gospodyń wiejskich, ale i pozostali chętni mieszkańcy powiatu buskiego. Inkubator pozwoli w pełni wykorzystać uprawiane owoce i warzywa, które następnie zostaną przetworzone na produkty o dłuższej przydatności do spożycia – informuje Mirosław Rajtar, zastępca burmistrza Stopnicy.
– Posiadamy już pozwolenie na użytkowanie obiektu. Teraz czekamy na wyposażenie budynku w linię technologiczną do produkcji soków oraz suszarnię kontenerową. Liczymy, że w grudniu tego roku będziemy już odpowiednio przeszkoleni, gotowi do rozpoczęcia działalności. Zakładamy, że w styczniu rozpocznie się już produkcja soków, suszu warzywnego i owocowego – dodaje.
Samorządowcy zakładają, że linia technologiczna do produkcji soków będzie mogła rocznie przetwarzać około 700 ton owoców.
– Planowane są dwie koncepcje funkcjonowania obiektu. Pierwsza zakłada, że rolnik przywiezie do inkubatora przetwórstwa rolnego surowiec, pozostawi go pracownikom tam zatrudnionym i odbierze gotowy towar. Cena za tę obsługę będzie nieco wyższa. Gdyby rolnik jednak chciał uczestniczyć w procesie produkcji i pomagać na tym etapie, wówczas cena będzie nieco niższa – dodaje Mirosław Rajtar.
Zastępca burmistrza informuje, że ceny za korzystanie z inkubatora będą ustalone w oparciu o koszty, które zostaną poniesione w pierwszym miesiącu funkcjonowania obiektu. Zapewnia jednak, że będą one symboliczne, bo ideą projektu jest ograniczenie roli pośredników sprzedaży płodów rolnych, głównie owoców i warzyw, a tym samym promocja krótkiego łańcucha dostaw.
Na ten cel przebudowany został budynek byłej spółdzielni ogrodniczej o powierzchni 265 m2. Prace budowlane kosztowały ponad 1,3 mln zł, przy dofinansowaniu unijnym w wysokości ok. 430 tys. zł. Z kolei koszt wyposażenia inkubatora wyniesie ok 700 tys. zł.