Dawne odmiany jabłek, sandomierskie wina i sery, owocowe przetwory, czy śliwka szydłowska, to tylko niektóre, lokalne produkty Ziemi Sandomierskiej, jakie podbiły serca warszawiaków podczas targu zorganizowanego w Praskim Centrum Konesera. Ponadto kilkunastu świętokrzyskich producentów wyjechało ze stolicy z nowymi kontaktami handlowymi.
Katarzyna Batko, dyrektor Lokalnej Organizacji Turystycznej Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej, pomysłodawczyni i organizatorka wydarzenia powiedziała, że turystyka kulinarna jest teraz bardzo popularna.
– Ludzie poszukują nowych smaków, a targ to forma promocji sandomierskiego potencjału. Co ważne, wszystkie produkty sprzedawane w Warszawie pochodzą z gospodarstw ekologicznych i certyfikowanych, co dodatkowo może zachęcać do przyjazdu, do Sandomierza przez cały rok – mówi.
Agnieszka Wierzbicka-Bakster przywiozła na Targ Sandomierski śliwkę szydłowską pod wieloma postaciami. To nie tylko owoce w czekoladzie, ale też jako konfitura z przyprawami korzennymi. Pomysłów na ich wykorzystanie ma bardzo dużo. To m.in. suszona śliwka w oliwie z ziołami oraz w białym i czerwonym winie. Agnieszka Wierzbicka-Bakster podkreśla, że rolniczy handel detaliczny to bardzo cenna inicjatywa, bo pozwala na zagospodarowanie nadwyżki owoców.
– Możemy wraz z mężem poszaleć w kuchni ze śliwkami i potem podzielić się tym z naszymi klientami – dodała.
Alicja Stępień, prezes Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego, której dawne odmiany jabłek, jak m.in. malinówka, jonatan oraz szara i złota reneta cieszyły się największym zainteresowaniem zwróciła uwagę, że bezpośredni kontakt z klientem jest najważniejszy.
– To również rozmowa o regionie i jego walorach oraz okazja, aby słowem i oferowanym asortymentem zachęcić do przyjazdu w nasze strony. Szlak Jabłkowy ma wiele ofert dla turystów, to m.in. rodzinne rwanie jabłek w sadach – dodała.
Warszawiacy chwalili produkty Ziemi Sandomierskiej przede wszystkim dlatego, że no co dzień nie można ich kupić w sklepach. Poza tym nie bez znaczenia jest to, skąd pochodzą. Sandomierszczyzna jest bowiem kojarzona z rolnictwem i sadownictwem na wysokim poziomie.
Kolejny Targ Sandomierski w Praskim Centrum Konesera odbędzie się przed świętami Bożego Narodzenia.
W stolicy były także promowane inne walory Sandomierza i województwa świętokrzyskiego. Rozdawano broszury informacyjne, przewodniki i informatory.