Sandomierskie produkty lokalne, m.in. dawne odmiany jabłek, przetwory z nich, soki, sery, wina, konfitury oraz wiele innych – zostaną w niedzielę (17 października) wystawiane na Placu Konesera na warszawskiej Pradze.
To kolejna taka inicjatywa. Tydzień temu odbył się w tym miejscu pierwszy Targ Sandomierski zorganizowany przez Lokalną Organizację Turystyczną Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej. Cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańców Warszawy.
Jednym z hitowych produktów targu okazał się wtedy ser o nazwie „krzemień pasiasty”, którego wygląd przypomina naturalny kamień występujący tylko w jednym miejscu, czyli w Krzemionkach Opatowskich.
Długo dojrzewający ser nawiązujący wyglądem do tego świętokrzyskiego kamienia posiada biało-czarne pasy, ułożone na przemian, ma w sobie dodatek popiołu drzewnego oraz lukrecji. Jego producentem jest Mariusz Małkiewicz z Drygulca. Przedsiębiorca przyznaje, że na Targu Sandomierskim w Warszawie już tydzień temu nawiązał kontakty handlowe z dwoma sklepami oraz z Chińczykiem, który będzie u niego zamawiał duże ilości sera. Wyjazd uważa za bardzo udany, dlatego do stolicy zabiera znacznie więcej swoich serów.
Katarzyna Batko, dyrektor Lokalnej Organizacji Turystycznej Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej powiedziała, że celem Targu Sandomierskiego w Warszawie jest zachęcenie mieszkańców stolicy, aby odwiedzali ziemię sandomierską także teraz, jesienią, gdy jest dużo jabłek, można kupić przetwory i wiele innych, lokalnych produktów.
– Chodzi o zachęcanie smakiem – dodała.
Targ Sandomierski na Placu Konesera w Warszawie potrwa od godziny 10 do 17.