Sandomierskie produkty lokalne oraz jabłka promowane będą na warszawskiej Pradze, na Placu Konesera. W niedzielę (10.10.) odbędzie się tam Targ Sandomierski, zorganizowany po raz pierwszy przez Lokalną Organizację Turystyczną Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej.
Będzie 12 stoisk na których zainteresowani będą mogli degustować i kupić np. soki z jabłek oraz innych owoców, konfitury z moreli, porzeczek, malin, miody sandomierskie, wina, śliwkę szydłowską, olej Zagłoby oraz długo dojrzewające sery o nazwie krzemień pasiasty, Zawisza Czarny i wiele innych.
Głównym motywem będą stare odmiany jabłek, takie jak malinowa, synapka czy kosztel. Jak powiedziała Katarzyna Batko, dyrektor Lokalnej Organizacji Turystycznej w Sandomierzu, wszystkie owoce pochodzić będą z ekologicznych sadów, po to, by pokazać, że na Ziemi Sandomierskiej jest coraz więcej takich gospodarstw, w których rosną niesamowicie aromatyczne i bogate w witaminy odmiany.
– Głównym celem Targu Sandomierskiego na warszawskiej Pradze jest zachęcenie smakiem mieszkańców stolicy, aby przyjechali do Sandomierza i w te okolice właśnie teraz, jesienią, nie tylko na zwiedzanie ale też na „smakowanie” naszego regionu – stwierdziła Katarzyna Batko.
Targowi towarzyszyć będzie salonik, w którym będą rozmowy o literaturze związanej z Sandomierzem, będzie też malarka Marzena Kasperuk ze swoimi obrazami, które powstały m.in. na plenerze w Andruszkowicach w gminie Samborzec.
Targ Sandomierski w Warszawie odbędzie się w godzinach od 10.00 do 18.00. Powtórzony zostanie za tydzień, 17 października.