To niepozorny kwiat, który odstrasza mrówki i mszyce. Szczególnie popularny jest na rabatkach, ale to także źródło właściwości zdrowotnych. Mowa o aksamitce.
– Jej płatki, chociaż w smaku gorzkie, cierpkie i mało pachnące, mają dobroczynny wpływ na zdrowie – mówi Monika Jaskuła, z Koła Gospodyń Wiejskich z Bełzowa.
– Wspomaga organizm w walce z różnymi infekcjami przewodu pokarmowego, moczowego, a także z groźnymi zakażeniami – gronkowcami i paciorkowcami. Wszystko dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym oraz grzybobójczym – dodaje.
Stosowana jest również na kaszel i przy przeziębieniach. Jej kwiaty doskonale sprawdzają się też w przypadku chorób skóry, np. w łuszczycy. Polecane są także na szarą, zwiotczałą i pozbawioną blasku cerę. Z aksamitki można przygotować również tonik.
– Łyżkę kwiatów zalewa się szklanką wrzątku, potem odstawia się na 10 minut pod przykryciem, a następnie przecedza. Po wystudzeniu, tak przyrządzonym naparem przemywa się skórę. Z kolei z suszonych kwiatów można przygotować herbatę – wyjaśnia.
Kwiaty aksamitki stosowane są także w kuchni. Są doskonałym dodatkiem do sałatek.