Nad specjalnym serem dla seniorów pracują mleczarze z naukowcami pod skrzydłami Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Jerzy Pośpiech, dyrektor instytucji informuje, że sery spersonalizowane dla starszej grupy wiekowej są innowacją, której dotąd nie było na rynku.
– Są już sery dedykowane dzieciom, diabetykom, osobom z nietolerancją laktozy, a teraz będą też sery dla osób starszych – dodaje.
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego podpisał już umowę na stworzenie takiego produktu z jedną ze świętokrzyskich mleczarni i Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie. Innowacja polega w tym przypadku na zastosowaniu konkretnych bakterii do produkcji sera.
– Zostaną zastosowane występujące w przyrodzie, ale unikalne szczepy bakterii, które będą ułatwiać produkcję sera. Wyniki badań udostępnione zostaną za półtora roku – dodaje dyrektor ŚODR.
Do tego czasu dokładna technologia objęta jest tajemnicą.
Produkt będzie w stu proc. polski i regionalny. Obecnie mleczarnie korzystają z licencji zagranicznych na personalizowane produkty.