Jeszcze we wrześniu można skorzystać z dobroczynnych właściwości pokrzywy. Roślina ta wspiera organizm w walce z anemią.
Powszechnie uważa się, że leczyć można się wyłącznie pokrzywą zbieraną w maju, podczas gdy jak mówi leśnik Damian Mazur z Nadleśnictwa Radoszyce, roślina do końca września może być zbierana jako surowiec zielarski.
Jak dodaje, pokrzywa uważana jest za środek czyszczący krew, ponieważ przyspiesza eliminowanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, chlorków i mocznika. Jednocześnie pomaga walczyć z anemią.
– Działa przeciwkrwotocznie, ale jednocześnie zwiększa poziom czerwonych krwinek i poziom żelaza we krwi praktycznie podobnie jak przyjmowanie żelaza w czystej postaci.
Leśnik przypomina, że pokrzywa pomoże też uzupełnić niedobory witamin i składników mineralnych w organizmie.
– W liściach pokrzywy znajdują się kwasy organiczne, witaminy C, K i B12, chlorofile A i B oraz fitosterole.
Roślina powszechnie stosowana jest też zewnętrznie w płukankach na poprawienie kondycji, czy porost włosów.
– Pokrzywa rośnie na żyznych glebach zasobnych w składniki mineralne. Dla rolników jest wskaźnikiem na występowanie w glebie fosforu – dodaje leśnik.