Dożynki gminy Rytwiany rozpoczęły się od mszy świętej dziękczynnej w kościele parafialnym. Stamtąd korowód z wieńcami dożynkowymi przeszedł do parku przy ruinach gotyckiego zamku.
Wójt Rytwian Grzegorz Forkasiewicz powiedział, że tegoroczny sezon produkcji zbóż należy ocenić jako średni. Miała na to wpływ ostatnia deszczowa pogoda, która spowolniła żniwa. Są jeszcze takie pola, z których nie zebrano wszystkich plonów, a zboże jest coraz gorszej jakości. W gminie są również rolnicy zajmujący się hodowlą bydła, pojawia się też coraz więcej nowych nasadzeń drzew owocowych, głównie śliw oraz borówki amerykańskiej.
W części obrzędowej wystąpił zespół śpiewaczy „Sichowianie” z Sichowa Małego, który ośpiewał chleb wypieczony z tegorocznych zbóż. Jadwiga Rajca powiedziała, że podtrzymywanie tradycji jest dla członków zespołu bardzo ważne. To nie tylko ludowe przyśpiewki, ale również wyplatanie dożynkowego wieńca.
– Jeśli nie będziemy tego robić, to kolejne pokolenia zapomną o naszej polskiej tradycji, dlatego to jest tak ważne – dodała.
Podczas dożynek rozstrzygnięto konkurs na najpiękniejszy wieniec. Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Rudzianki”, natomiast konkurs na „Najsmaczniejszy bochen chleba domowego wypieku” wygrało Stowarzyszenie Strzegomskie.
Na scenie odbywały się występy miejscowych zespołów, dzieci i młodzieży. Były liczne stoiska kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń z kulinariami i rękodziełem, a ponadto prezentowały się firmy i instytucje związane z rolnictwem.
Gwiazdą wieczoru jest zespół „Jędrusie” – świętokrzyska grupa folkowa o ciekawym brzmieniu łączącym regionalne przyśpiewki z rytmami Jamajki i folklorem innych części świata. Na zakończenie odbędzie się dyskoteka, która rozpocznie się o godzinie 22.30.
Święto plonów odbyło się pod nazwą „Rytwiany chlebem pachnące” jako część projektu pt. „Łączy nas chleb” sfinansowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.