Gotował: Konrad Stokowiec , szef kuchni Restauracji Willi Hueta
Składniki:
Łosoś surowy 0,5 kg.
Buraki 5 szt.
Koncentrat buraczany 0,5 l.
Sól 1 kg.
Cukier 10 dkg.
Tymianek świeży
Jajka
Oliwa
Bazylia świeża
Gorczyca
Ocet
Olej
Pomidory suszone w zalewie 1 słoiczek
Oliwki czarne 1 słoiczek
Rukola
Bazylia
Pomidorki koktajlowe
Kapary
Tarty parmezan
Sposób przygotowania:
Łososia, myjemy ,czyścimy z ości i zdejmujemy skórę. Surowe buraki ścieramy na grubych oczkach , dolewamy koncentrat buraczany, dosypujemy kilogram soli , 10 dkg. Cukru i wszystko dokładnie łączymy. Do plastikowej miski wkładamy ½ mikstury, układamy na niej łososia i przykrywamy pozostała miksturą. Łososia marynujemy tak przez 4 godziny. Następnie rybę dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy , wkładamy do naczynia i zalewamy oliwą z oliwek z tymiankiem i 2 ząbkami czosnku. Przed podaniem kroimy na cieniutkie plastry.
Majonez domowy: do naczynia dajemy 2-3 żółtka z dwiema łyżkami ostrej musztardy francuskiej, dolewamy olej i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy 2-3 łyżki octu i odrobinę soku z cytryny. Gdy jest zbyt gesty dodajemy ciepłej wody.
Pesto: Do naczynia dajemy dużą garść świeżej bazylii i rukoli , dodajemy oliwę z oliwek i dokładnie blendujemy.
Pesto można połączyć z majonezem w równych proporcjach.
Sposób podania:
dowolny