Gotował: Mariusz Bezak, Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach
Składniki:
wątróbki z indyka 0,5 kg
śliwek węgierek 0,3 kg
cebula 2 duże
Panko 1 op.
Natka pietruszki 1 pęczek
Szałwia świeża 1 doniczka
Masła 1/2 kostki
Szczawik świeży doniczka
Maliny świeże 1 op.
Płatki migdałów
Jeżyny świeże 1 op.
Śmietanka 36 % 0,5 l
oliwa 0,5 l
Sposób przygotowania:
Wątróbka: wątróbkę myjemy i czyścimy z tłuszczu i błon. Następnie namaczamy ją w zsiadłym mleku najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie wątróbkę płuczemy i sparzamy wodą z octem winnym w proporcji na 1 litr wrzątku 10 łyżek octu. Wątróbkę smażymy na oleju. Dodajemy do niej pół świeżej papryczki chili pokrojonej w drobną kostkę i następnie pokrojoną w krążki cebulę oraz namoczone wcześnie rodzynki i żurawinę. Na zakończenie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Śliwki: owoce myjemy, pestkujemy i przekrawamy na pół . Na zimną patelnię wsypujemy cukier i na bardzo wolnym ogniu go karmelizujemy Dorzucamy śliwki i kolorowy pieprz w ziarnach,dalej podsmażamy podlewając koniakiem ( 75 ml.). Na zakończenie dodajemy świeżą szałwię i rozmaryn oraz łyżkę masła.
Zielona ziemia: blendujemy natkę pietruszki, dodajemy do niej bułkę tartą oraz panko.
Sposób podania:
dowolny