Gotował: Michał Markowicz – Polska Inicjatywa Kulinarna, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
Składniki:
Borowiki lub prawdziwki 200-300 g
Passata pomidorowa 0,750 ml
Cebula czerwona 1 szt.
Świeży imbir 0,050 g
Czosnek świeży 1 szt.
Miód 1 szt.
Gruszka miękka 3 szt.
Orzechy włoskie 100 g
Rodzynki 1 op.
Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy 1 szt.
Limonka 1 szt.
ser lazur 1 szt.
Kasza gryczana 100 g
Śliwki suszone 1 op.
Kora cynamonu 1 szt.
Krem balsamiczny 1 szt.
Koperek świeży 1 szt.
Sposób przygotowania:
Karkówka: mięso myjemy, przekrajamy na dwie części wzdłuż i marynujemy w czosnku niedźwiedzim, soli, pieprzu, papryce wędzonej i niewielkiej ilości oleju. Zawijamy mocno (tworząc rulony) w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie odwijamy mięso z folii i zawijamy mocno w papier do pieczenia w tak zwany „cukierek”. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 3 godziny. Następnie mięso studzimy i kroimy na plastry grubości około 3 cm. Smażymy na suchej patelni z obu stron. Pod koniec dodajemy krem balsamiczny i miód. Można dodać dla podkręcenia smaku trochę płynu z pieczenia mięsa.
Kasza: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z laskami cynamonu i goździkami. Pod koniec dodajemy pokrojone suszone śliwki. Kasze wykładamy na patelnie i podgrzewamy na klarowanym maśle z cebulką. Doprawiamy chilli i świeżym koperkiem.
Konfitura z borowików: grzyby myjemy, kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na klarowanym maśle. Dodajemy biała cebulkę pokrojoną w piórka, chwilę wszystko dusimy i zalewamy passatą pomidorową. Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżym czosnkiem, imbirem i miodem. Słodycz ma być wyraźnie wyczuwalna.
Konfitura gruszkowa: miękkie gruszki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki, by gruszki nie ściemniały. Połowę tak przygotowanych gruszek przesmażamy na maśle i rozgniatamy na papkę. Studzimy je i łączymy z pozostałymi gruszkami. Do całości dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, posiekane orzechy włoskie, ser lazur, musztardę francuską i miód.
Sposób podania:
dowolny