Gotował: Robert Kopacz – Upfield Professional
Składniki:
Burger:
– 2,5 puszki zielonego jackfruita, odsączonego i opłukanego
– 0,125 kg maki z ciecierzycy
– 0,300 kg czerwonej cebuli, posiekanej
– 2,5 pęczka kolendry, posiekanej
– 0,050 kg tartej bułki
– 0,050 l owsianego mleka
– 0,013 kg łyżeczki imbiru, startego
– 0,013 kg przyprawy curry
– 0,013 kg papryki mielonej
– sól i pieprz, do smaku
Sałatka coleslaw:
– 0,375 kg Violife Kremowy o smaku naturalnym
– 0,250 kg kapusty czerwonej, posiekanej
– 0,100 kg marchewki, startej
– 0,050 kg świeżego imbiru, startego
– 0,025 l oliwy Altis Extra Virgin
– sól i pieprz do smaku
Dodatki:
– 0,250 kg Violife o smaku Gouda w plastrach
– 10 bułek do burgerów
– 10 plastrów ananasa
– 0,125 kg liści szpinaku
– 0,500 kg guacamole
Sposób przygotowania:
Aby przygotować masę na burgery, umieścić kawałki jackfruita, cebulę, imbir i kolendrę w naczyniu blendera i zmiksuj pulsacyjnie, aż do połączenia składników. Przełóż do dużej miski i dodaj mąkę, bułkę tartą, mleko owsiane, sól, pieprz, przyprawę curry i paprykę mieloną. Ręcznie wymieszaj na jednolitą masę i uformuj burgery, delikatnie dociskając, żeby uzyskać gęstą konsystencję. Ułóż burgery na ruszcie i grilluj przez 10 minut. Dodaj plastry ananasa i grilluj jeszcze przez kilka minut. Przygotuj sałatkę coleslaw, łącząc wszystkie składniki. Posmaruj dolna część bułki guacamole, ułóż na niej burgera, następnie plaster ananasa, sałatkę coleslaw, plaster Violife i listki szpinaku. Zabezpiecz całość wykałaczką.