Gotował: Mateusz Cheda, szef kuchni Restauracji RoloLolo
Składniki:
Polędwica wołowa 600 g (3 porcje)
Pak-choy 2 szt.
Marchew baby jedna paczka
Groszek cukrowy (jedna duża paczka)
Zielony pieprz w zalewie
Boczniaki jedna duża paczka
Kukurydza kolba (3 szt.)
Szparagi zielone małe
Czerwona cebula 3-4 szt.
Papryka kolorowa po jednej z każdego koloru
Boczek parzony
Kasza gryczana
Groszek wąsaty (czepny)
Szczaw krwisty doniczka
Pomidorki koktajlowe
Śmietana 30 %
Sposób przygotowania:
Polędwica: mięso myjemy i obieramy z błon. Zawijamy szczelnie w folię spożywczą tworząc rulon i odkładamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie mięso wyjmujemy, smażymy na oliwie na taką twardość jak lubimy. Solimy i pieprzymy.
Sos z zielonego pieprzu: pieprz z niewielką ilością zalewy przekładamy do rondla. Podgrzewamy i redukujemy płyn. Następnie dodajemy śmietankę 30 % i czekamy, aż zgęstnieje.
Warzywa: szparagi i marchewkę blanszujemy. Na patelni podgrzewamy oliwę, a na niej podsmażamy boczniaki, następnie dodajemy wszystkie warzywa i chwilę podsmażamy.
Kasza: kaszę gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek i czerwoną cebulkę. Dodajemy kaszę i smażymy jeszcze przez kilka minut
Sposób podania:
dowolny