Gotował: Konrad Stokowiec, szef restauracji w Willi Hueta w Kielcach
Składniki:
Beza:
Białka 4 szt.
Cukier puder 300 gr.
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Ocet spirytusowy 1 łyżeczka
Sos:
brzoskwinie w puszcze 1 puszka
Mleko kokosowe 1 puszka
Cukier około 100 gr.
Krem:
Żółtka 11 sztuk
Cukier 250 gr.
Mąka 80 gr.
Mleko 1l.
Laska wanilii
Śmietanka 30 %
Sposób przygotowania:
Beza: białka z cukrem i mąką ubijamy na sztywną pianę, na zakończenie ubijania dodajemy ocet i jeszcze chwilę ubijamy. Na papier do pieczenia przekładamy masę, formując bezy. Wkładamy do piekarnika i suszymy najpierw 20 minut w temperaturze 120 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezy jeszcze około półtorej godziny.
Sos: wszystkie składniki przekładamy do rondla, wlewamy niewiele soku z brzoskwiń i gotujemy. Następnie blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Do masy wrzucamy całe ulubione owoce (np. maliny, jeżyny, borówki).
Krem: żółtka ucieramy z cukrem i mąką. Zagotowujemy mleko z rozciętą laską wanilii. Zagotowane, ciepłe mleko powoli przelewamy do żółtek w misce.
Po połączeniu wszystko przekładamy do rondla i cały czas mieszając bardzo wolno, gotujemy do konsystencji budyniu. Po zagotowaniu przecieramy przez sito. Wystudzony krem dokładnie mieszamy z ubitą wcześniej śmietaną.
Sposób podania:
dowolny