Gotował: Mariusz Bezak, Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach
Składniki:
Ciasto:
Masło 400 gr.
Cukier 200 gr.
Mąka 600 gr.
3 żółtka
Sól
Cukier
Konfitura:
Daktyle 200 gr.
Śliwki 200 gr.
Białe wino pół słodkie 250 gr.
Liście limonki 4 szt.
Kolendra w ziarnach
Trawa cytrynowa – susz
Chmurka:
Kardamon
sok z cytryny 200 ml.
Jajka 3 szt.
Masło 80-100 gr.
Marakuja 2 szt.
Cukier 150 gr.
Mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Sposób przygotowania:
Ciasto: wszystkie składniki łączymy i siekamy nożem, na zakończenie bardzo szybko zagniatamy, by ciasta nie ogrzewać. Odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Wałkujemy i przekładamy do foremek, dziurkujemy widelcem i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Konfitura: daktyle i śliwki zalewamy winem, dodajemy cukier (do smaku), kardamon, liście limonki i gotujemy, aż zgęstnieje. Przepuszczamy przez sito i dodajemy ziarna kolendry oraz trawę cytrynową.
Chmurka: jajka, marakuje, cukier i sok z cytryny delikatnie podgrzewamy. Jak zacznie gęstnieć dodajemy masło i dalej delikatnie podgrzewamy. Jeśli masa jest zbyt luźna, zagęszczamy wodą z mąką ziemniaczaną.
Sposób podania:
Do foremek z kruchego ciasta przekładamy konfiturę i przykrywamy chmurką. Całość dowolnie dekorujemy.