Gotował: Łukasz Wasik, Drugi Szef kuchni Restauracji „Żółty słoń”
Składniki:
Buraki 0,5 kg.
Ciasto francuskie vege 1 płat
Tapioka 1 op. (około 400 gr.)
Boczniaki 150-200 gr.
Jeżyny małe op.
Maliny małe op.
Cieciorka 1 puszka
Mleko kokosowe 2 puszki
Musztarda francuska
Świeże zioła : rozmaryn, mięta, tymianek
Limonka 1 szt.
Melon 1 szt.
Przyprawy korzenne: cynamon,anyż
Sól
Cukier
Sposób przygotowania:
Polędwica: buraki myjemy i razem ze skórką zawijamy w sreberko. Pieczemy około 2 godzin (w zależności od wielkości buraków) w temperaturze 200 stopni. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe buraki obieramy i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, rozmarynem i oliwą z oliwek. Odstawiamy w tej zalewie na około 6 godzin.
Farsz: boczniaki i cukinię kroimy w paski i dusimy na oliwie około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, rozkładamy na nim farsz, na to układamy przycięte w walce buraki i zawijamy. Całość smarujemy wodą z cieciorki i pieczemy około 15-18 minut w temperaturze 200 stopni.
Gulasz: cieciorkę odcedzamy z wody, zalewamy mlekiem kokosowym, gotujemy z dodatkiem tymianku, czosnku i musztardy francuskiej, aż mleko zgęstnieje.
Deser: tapiokę gotujemy w mleku kokosowym na bardzo małym ogniu, aż ziarenka zrobią się przeźroczyste. Doprawiamy według uznania cukrem lub syropem klonowym. Upieczone buraki kroimy w słupki, wrzucamy do rondelka razem z malinami i jeżynami. Dodajemy anyż, cynamon i lekko podlewamy wodą. Gotujemy, aż całość zgęstnieje.
Sposób podania:
dowolny