Gotowała: Agnieszka Żelazna dyrektor Przedszkola Samorządowego numer 18 w Kielcach.
Składniki:
Banany 2 szt.
Mąka 200 gr
Jajka 2 szt.
Ser biały 200 dkg.
Jogurt naturalny małe opakowanie
Maliny małe opakowanie
Cukier puder
Cukier waniliowy
Świeże owoce ( maliny, jagody, truskawki)
Sposób przygotowania:
Placuszki: Banany rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę . Jajka bijamy trzepaczką i dodajemy do miski z bananami i mąką. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by masa odpoczęła. Smażymy na głębokim tłuszczu na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Twarożek: ser rozgniatamy w misce, dodajemy jogurt, cukier puder, cukier wanilinowy i maliny. Wszystkie składniki łączymy w gładką masę .
Sposób podania:
Z placuszków tworzymy dowolną kompozycję, dodajemy twarożek a całość dekorujemy świeżymi owocami i miętą.